Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988

HIV/AIDS μία λέξη τόσο μικρή αλλά με τόσο επίπονο περιεχόμενο. Μία λέξη που ηχεί στα αυτιά μας τόσο τρομακτικά και γεμίζει το μυαλό μας με εικόνες σκληρής πραγματικότητας. Το 1983 ήταν η χρονιά που εντοπίστηκε το πρώτο περιστατικό στη χώρα μας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Έχουν ανακαλυφθεί σύγχρονες θεραπείες και νέα φάρμακα λιγότερα τοξικά για τον οργανισμό. Παρά όμως τα τεράστια άλματα της ιατρικής επιστήμης, που έχει μετατρέψει το HIV από καταληκτική σε μία χρόνια νόσο, υπάρχει κάτι που παραμένει ακόμα το ίδιο. Και αυτό δεν είναι άλλο από το τέρας του κοινωνικού αποκλεισμού και τα φαντάσματα του παρελθόντος, τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα ξορκίσει.

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, που τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.

To 2016 δηλώθηκαν 616 νέες διαγνώσεις HIV, εκ των οποίων 508 (82,5%) αφορούσαν σε άνδρες, 107 (17,4%) σε γυναίκες και 1 (0,1%) σε διεμφυλικό άτομο. To 13,1% οι μολύνσεις σχετίζονταν με ενδοφλέβια χρήση εξαρτησιογόνων  ουσιών, ενώ στο 21,3% των περιπτώσεων δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος μετάδοσης του ιού.

Τα περισσότερα περιστατικά, τόσο στους άνδρες (57,9%) όσο και στις γυναίκες (56,1%), ήταν ηλικίας 30-39 ετών κατά τη διάγνωση.

Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., οι νέες διαγνώσεις HIV για το πρώτο δεκάμηνο του 2017 εμφανίζονται μειωμένες συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων διαγνώσεων αφορά στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών και κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών, ενώ καταγράφηκε πτώση στο ποσοστό των νέων περιστατικών που μολύνθηκαν μέσω της χρήσης ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εντός του 2017 (έως την 31η Οκτωβρίου), δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό κάθετης μετάδοσης του ιού.

Βάσει των παγκόσμιων επιδημιολογικών δεδομένων, εκτιμάται ότι το 2016, 36,7 εκατομμύρια ζούσαν με την HIV λοίμωξη, ενώ οι νέες μολύνσεις και οι σχετιζόμενοι με την HIV λοίμωξη και το AIDS θάνατοι εντός του συγκεκριμένου έτους ανήλθαν σε 1,8 εκατομμύρια και 1,0 εκατομμύριο αντίστοιχα (μείωση κατά 16% και 48%, αντίστοιχα, συγκριτικά με το 2010). Η πτωτική τάση που παρατηρείται στις νέες μολύνσεις και τους θανάτους συνδέεται και με την αύξηση της κάλυψης των HIV οροθετικών ατόμων με αντιρετροϊκή αγωγή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNAIDS, το 53% των ατόμων που ζούσαν με HIV το 2016, λάμβανε αντιρετροϊκή θεραπεία (αύξηση της κάλυψης κατά 130% συγκριτικά με το 2010).

Επομένως, η πρόληψη και η ολοκληρωμένη ενημέρωση του πληθυσμού και κυρίως της κρίσιμης ηλικιακής ομάδας των εφήβων και νέων σχετικά με τον HIV και το AIDS κρίνονται απαραίτητες στον αγώνα για την προφύλαξη και τη μείωση των νέων κρουσμάτων.

Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας, την  1η Δεκεμβρίου 2017, η Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας θα διανείμει έντυπο ενημερωτικό υλικό στο χώρο του νοσοκομείου και θα ενημερώνει όποιον επιθυμεί για τον ιό HIV- τρόποι  προφύλαξης- τρόποι εξέτασης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Αθήνας (Τηλ. κέντρο: 210-5212000)

•    ΚΕ.ΠΙΧ. Τηλ: 210 5212054 (24ωρη λειτουργία)


•   Γραφείο HIV και ΣΜΝ (08:00-16:00, εκτός αργιών και σαββατοκύριακων) Τηλ: 210 5212127-133


•   Συμβουλευτικός Σταθμός για το AIDS (09:00-15:00, εκτός αργιών και σαββατοκύριακων) Τηλ: 210 7239345


•   Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS (9:00-21:00, εκτός αργιών και σαββατοκύριακων) Τηλ: 210 7222222

· Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού Γ.Ν Μεσσηνίας Τηλ.2721046338

www.keelpno.gr

 
Προκήρυξη Προσωπικού - Φύλαξη, Καθαριότητα και Εστίαση
Προκήρυξη Προσωπικού - Φύλαξη, Καθαριότητα και Εστίαση
To 1ο ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Νοσοκομείο Καλαμάτας: Το 1ο ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ
ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ
ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ
Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Καλαμάτας
Γ.Ν. Καλαμάτας - Sticker Enviromental Bronze
Video Γ.Ν Καλαμάτας
Videos - Ανασκόπηση γεγονότων του Νοσοκομείου Καλαμάτας
Το Υπουργείο Υγείας στη Δι@ύγεια.
Το Υπουργείο Υγείας στη Δι@ύγεια
Το Γ.Ν. Καλαμάτας στη Δι@ύγεια.
Το Γ.Ν. Καλαμάτας στη Δι@ύγεια
Γ.Ν. Καλαμάτας και ESPA
Παραγωγή Ιατρικού Οξυγόνου
Νοσοκομείο Καλαμάτας: Παραγωγή Ιατρικού Οξυγόνου
ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Κληροδότημα Κάππας
Ιστορικό του Κληροδοτήματος Κάππας
Ιστορικό λειτουργίας αιμοδυναμικού εργαστηρίου
Ιστορικό λειτουργίας αιμοδυναμικού εργαστηρίου
Γ.Ν. Καλαμάτας - Ιατρικός Τουρισμός
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Παράρτημα Μεσσηνίας
Ε.Κ.Α.Β.